Składniki

  • 20 dag chałwy
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 szklanka mleka
  • 25 dag sera krajanki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • garść prażonego sezamu

Wykonanie

Reklama

Sezam prażymy na suchej patelni na złoty kolor.

Żelatynę zalewamy jedną szklanką wrzącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Serek z pokruszoną chałwą, cukrem, śmietanką i mlekiem bardzo dokładnie ucieramy na gładką masę. Dolewamy płynną żelatynę i rozpuszczoną kawę. Masę raz jeszcze bardzo dokładnie mieszamy.

Formę 20 cm wykładamy biszkoptami, na to kładziemy masę, na wierzch znów biszkopty, po czym smarujemy masą i posypujemy prażonym sezamem.

Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu