Składniki
- 20 dag chałwy
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 szklanka mleka
- 25 dag sera krajanki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżeczki żelatyny
- garść prażonego sezamu
Wykonanie
Sezam prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
Żelatynę zalewamy jedną szklanką wrzącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Serek z pokruszoną chałwą, cukrem, śmietanką i mlekiem bardzo dokładnie ucieramy na gładką masę. Dolewamy płynną żelatynę i rozpuszczoną kawę. Masę raz jeszcze bardzo dokładnie mieszamy.
Formę 20 cm wykładamy biszkoptami, na to kładziemy masę, na wierzch znów biszkopty, po czym smarujemy masą i posypujemy prażonym sezamem.
Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!