Składniki

Ciasto

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Reklama

Ser

  • 6 białek
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru

Śliwki

  • 40 dag śliwek
  • 2 łyżki kisielu

Wykonanie

Opłukane śliwki kroimy na pół.

Składniki na ser dokładnie ucieramy.

Do miski dajemy jajka i cukier, mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem, dolewamy olej. Znów mieszamy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Większą część ciasta wkładamy do formy 27x17 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę serową, a na nią pokrojone śliwki. Na wierzch układamy pozostałe ciasto.

Pieczemy około godziny w 170 stopniach.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu