Składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ser
- 6 białek
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
Śliwki
- 40 dag śliwek
- 2 łyżki kisielu
Wykonanie
Opłukane śliwki kroimy na pół.
Składniki na ser dokładnie ucieramy.
Do miski dajemy jajka i cukier, mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem, dolewamy olej. Znów mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Większą część ciasta wkładamy do formy 27x17 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę serową, a na nią pokrojone śliwki. Na wierzch układamy pozostałe ciasto.
Pieczemy około godziny w 170 stopniach.
Smacznego!