Składniki
Ciasto
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag masła
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- 4 dag drożdży
Owoce
- 60 dag ulubionych owoców, np. wiśnie, śliwki, jeżyny
- 1 łyżka kisielu
Kruszonka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 10 dag masła
Wykonanie
Opłukane i osuszone owoce oprószamy kisielem.
Składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy.
Mieszamy dwie łyżki cukru, letnie mleko i drożdże. Rozczyn zostawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu.
Do mąki dodajemy rozczyn, jajka i cukier. Ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę. Na koniec dodajemy stopione masło.
Ciasto dokładnie wyrabiamy, po czym kładziemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Ciasto wykładamy do formy 25x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto dajemy owoce, a na nie kruszonkę.
Ciasto pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.
Smacznego!