Składniki

Ciasto

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 4 dag drożdży
Reklama

Owoce

  • 60 dag ulubionych owoców, np. wiśnie, śliwki, jeżyny
  • 1 łyżka kisielu

Kruszonka

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła

Wykonanie

Opłukane i osuszone owoce oprószamy kisielem.

Składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy.

Mieszamy dwie łyżki cukru, letnie mleko i drożdże. Rozczyn zostawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu.

Do mąki dodajemy rozczyn, jajka i cukier. Ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę. Na koniec dodajemy stopione masło.

Ciasto dokładnie wyrabiamy, po czym kładziemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

Ciasto wykładamy do formy 25x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto dajemy owoce, a na nie kruszonkę.

Ciasto pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu