Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 kg śliwek
  • cynamon
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • płatki migdałowe

Wykonanie

Reklama

Opłukane śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, oprószamy cynamonem.

Szklankę mleka zagotowujemy. W pozostałym mieszamy budyń i jajko. Zawiesinę dolewamy do mleka, mieszamy. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje, dodajemy cukier, mieszamy.

Ciasto francuskie odwijamy z papieru. Wycinamy koło o średnicy 26 cm. Dajemy do formy, boki wykładamy pozostałym ciastem.

Na ciasto kładziemy śliwki, wierzch polewamy budyniem.

Pieczemy na złoty kolor około 40 minut w 190 stopniach.

Dziesięć minut przed końcem pieczenia ciasto posypujemy migdałami.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu