Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 kg śliwek
- cynamon
- 1,5 szklanki mleka
- 1 budyń
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- płatki migdałowe
Wykonanie
Opłukane śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, oprószamy cynamonem.
Szklankę mleka zagotowujemy. W pozostałym mieszamy budyń i jajko. Zawiesinę dolewamy do mleka, mieszamy. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje, dodajemy cukier, mieszamy.
Ciasto francuskie odwijamy z papieru. Wycinamy koło o średnicy 26 cm. Dajemy do formy, boki wykładamy pozostałym ciastem.
Na ciasto kładziemy śliwki, wierzch polewamy budyniem.
Pieczemy na złoty kolor około 40 minut w 190 stopniach.
Dziesięć minut przed końcem pieczenia ciasto posypujemy migdałami.
Smacznego!