Składniki
- 5 czerwonych papryk
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 szklanka ryżu ugotowanego
- 3 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tłuszczu
- 2 szklanki bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, zioła
Wykonanie
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, podsmażamy z mięsem. Podlewamy małą ilością wody, dusimy 20 minut, aż płyn odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Do mięsa dodajemy ryż, dokładnie mieszamy.
Paprykę płuczemy i odcinamy górne kapelusze. Wyjmujemy gniazda nasienne. Papryki napełniamy farszem, wkładamy do rondla. Całość zalewamy bulionem z koncentratem.
Zapiekamy przez 30-40 minut w 190 stopniach.
Smacznego!