Składniki
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Śliwki
- 40 dag śliwek
- cynamon
Polewa
- 5 białek
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 ml jogurtu
Wykonanie
Śliwki płuczemy, usuwamy pestki, kroimy. Oprószamy cynamonem
Celem wykonania polewy ubijamy na sztywno białka z cukrem. Dodajemy mąkę i jogurt, mieszamy.
Przechodzimy do ciasta. Do mąki dodajemy jajko, kakao, cukier, olej, proszek. Zarabiamy ciasto, które dzielimy na dwie części.
Większą część ciasta dajemy na blachę 17x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto dajemy śliwki, polewę, a na nią pozostałe ciasto.
Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!