Zupy owocowe w ciepłe dni cieszą się ogromną popularnością. Są lekkie i smakowite, można je szybko przygotować. Jedną z bardziej lubianych zup owocowych jest zupa truskawkowa.
Zupę truskawkową można zrobić na kilka sposobów. Zapewne każdy pamięta je z domowego menu. Bywa, że jest to po prostu kompot truskawkowy podany na ciepło z makaronem lub pokrojonymi naleśnikami. Znakomita kucharka siostra Anastazja proponuje, by przygotować zupę truskawkową na zimno.
Przepis siostry Anastazji na zupę truskawkową
Składniki:
50 dag truskawek
1 l wody
ok. 6 łyżek cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Truskawki przebierz, opłucz, osusz, odszypułkuj. Zblenduj je na jednolitą masę.
Wodę zagotuj z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej ją do osłodzonego wrzątku, wymieszaj i gotuj kilka minut, aż płyn zgęstnieje.
Płyn przestudź, wymieszaj ze śmietanką. Dodaj zmiksowane truskawki i całość dokładnie wymieszaj.
Można ją podać np. z groszkiem ptysiowym lub z paluszkami z ciasta francuskiego.