Truskawki są bardzo zdrowe, a sezon na nie trwa tak krótko. Wprost trudno przecenić truskawki. Truskawki są bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają m.in. witaminę B6, czyli pirydoksynę, która wpływa też na stan włosów, skóry i paznokci, witaminę B9, czyli kwas foliowy, który wspiera odporność organizmu oraz witaminę B3, czyli niacynę, wpływającą na dobry stan skóry i pomocną w leczeniu depresji i nerwicy.

Truskawki zanieczyszczone pestycydami

Niestety truskawki bywają często skażone chemią. Z corocznego raportu amerykańskiej organizacji pozarządowej Environmental Working Group (EWG) wynika, że te pyszne owoce są na czele tzw. brudnej dwunastki (dirty dozen", czyli najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw. Polskie truskawki są w lepszej kondycji. Fundację Pro-Test, która pod lupę wzięła owoce z warszawskiego bazarku i bezpośrednio od rolnika stwierdziła, że truskawki nie co prawda mają ślady pestycydów, ale w ilościach nieprzekraczających dopuszczalne normy.

Reklama

Jak poznać, że truskawki są zanieczyszczone chemią?

W sieci krąży prosta i skuteczna metoda oczyszczania truskawek z pozostałości chemii. Trzeba je po prostu dokładnie wypłukać w wodnym roztworze sody oczyszczonej i octu.

Prosta metoda dokładnego mycia truskawek

Po opłukaniu truskawek pod bieżącą wodą należy zanurzyć je w wodzie z dodaną jedną częścią octu na trzy części wody. Owoce należy trzymać w tej mieszance przez ok. 5 minut. Następnie do przejrzystego naczynia należy przygotować wodę z łyżeczką sody oczyszczonej i powtórzyć w niej kąpiel truskawek tez maksymalnie przez 5 minut. Po tych kąpielach truskawki znów należy opłukać pod bieżącą wodą.

Po czym poznać, że truskawki były pryskane?

Reklama

Jeśli truskawki były mocno pryskane, woda, w której były płukane będzie mętna. Jeśli je jednak wypłuczemy, korzystając z podanej wyżej metody, możemy je potem bezpiecznie i ze smakiem zajadać.

Kody na opakowaniach z truskawkami

Jeśli kupujemy truskawki w supermarkecie, zwróćmy uwagę na metkę. Dowiemy się z nich, skąd pochodzą owoce i jak zostały wyprodukowane. Są tam kody 4-cyfrowe i 5-cyfrowe. Cyfra 9 na początku oznacza, że owoce pochodzą z upraw ekologicznych i nie potraktowano ich pestycydami. Natomiast cyfra 8, to znak, że owoce przyjechały do sklepu prosto z upraw GMO. 4-cyfrowe kody oznaczają, że żywność wyprodukowano z użyciem nawozów sztucznych.