Pestki i nasiona są skarbnicą cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Nie inaczej jest w przypadku pestek z dyni.

Pestki dyni – właściwości odżywcze

Pestki dyni są bogate w wartości odżywcze. Są m.in. źródłem białka oraz zdrowych tłuszczy w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też błonnik, który wspiera trawienie i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Pestki dyni mają też liczne minerały takie jak cynk, magnez, miedź, mangan i fosfor. Są bogate w przeciwutleniacze i witaminy oraz zawierają cenne dla zdrowia fitosterole. Jak pestki dyni wpływają na nasze zdrowie?

Reklama

Pestki dyni - właściwości zdrowotne

Pestki dyni posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten i tokoferole, chronią organizm przed uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki.

Reklama

Dzięki zawartości kwasu oleinowego i fitosteroli pestki dyni mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, a co za tym idzie – pozytywnie wpłynąć na serce. Zawarty w nich błonnik wspiera także prawidłowe trawienie i reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Witaminy z grupy B, takie jak witamina B3 (niacyna) i witamina B9 (foliany), są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a minerały – w postaci m.in. magnezu - odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego.

Niektóre badania sugerują również, że pestki dyni mogą łagodzić objawy związane z dolegliwościami moczowymi, takimi jak łagodne rozrosty gruczołu krokowego u mężczyzn. Pestki dyni mają też właściwości antymikrobiotyczne, co oznacza, że zawierają związki, które mają działanie antybakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybicze.

Pestki dyni mogą też chronić przed miażdżycą i osteoporozą. Korzystnie wpływają na kondycję zębów i kości, działają przeciwzapalnie. Świeże nasiona dyni są też skuteczne w walce z pasożytami układu pokarmowego takimi jak tasiemce, owsiki czy glisty ludzkie.

Ile pestek z dyni można zjeść dziennie?

Pestki dyni są smaczne, a na dodatek można je jeść na wiele sposobów. Można jeść je na surowo lub w postaci prażonej, a także dodawać do musli, pieczywa i sałatek. Świetnie sprawdzają się też jako dodatek w kuchni śródziemnomorskiej.

Ile pestek z dyni można zjeść dziennie? Najlepiej nie przekraczać 30 g pestek dyni dziennie. Można dodać łyżkę nasion dyni do śniadania lub mieć pod ręką w trakcie dnia niewielką miseczkę pestek do podjadania. Nasiona dyni są kaloryczne w związku z czym dzienna porcja 30 g jest najbardziej odpowiednia.