Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnego polskiego mazurka. Anna Lewandowska dobrze o tym wie, dlatego przygotowała ciasto, w którym nie znajdziemy zbyt dużej ilości cukru. Jej dietetyczny przepis z pewnością przypadnie do gustu każdemu.

Reklama

Mazurek daktylowo-czekoladowy według przepisu Anny Lewandowskiej

Przepis na dietetycznego mazurka można znaleźć na blogu Anny Lewandowskiej. Okazuje się, że jest to jedno z bardziej lubianych przez nią ciast.

Reklama

"Mazurek obok babki to kolejne tradycje ciasto przygotowywane przeze mnie w okresie świąt Wielkanocnych. Dziś proponuję Wam zdrowszą wersję tego pysznego ciasta - mazurek daktylowo-czekoladowy w wersji fit" - czytamy w sieci.

Do przygotowania ciasta nie trzeba zbyt wielu trudno dostępnych składników. Okazuje się, że wystarczy mąka owsiana, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, proszek do pieczenia, olej kokosowy, syrop klonowy, daktyle, kakao, mleczko kokosowe, bakalie.

Ciasto: 100 g mąki owsianej, 100 g mąki ryżowej, 30 g mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80 ml oleju kokosowego i 70 ml syropu klonowego lub miodu.

Nadzienie: 1 szklanka daktyli, 2 łyżki kakao, 1 puszka mleczka kokosowego, migdały (kilka sztuk). Inne bakalie do dekoracji.

Wykonanie: w dużej misce łączymy ze sobą składniki na ciasto. Dokładnie je mieszamy, tak aby powstała jednolita masa. Płaską foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozprowadzamy ciasto. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Daktyle moczymy w gorącej wodzie, kiedy zmiękną blendujemy je z dodatkiem mleczka kokosowego, kakao i migdałami. Masę rozprowadzamy na upieczonym wcześniej spodzie. Dekorujemy czekoladą oraz resztą bakalii.