W poniedziałek przygotujemy obiad w duchu zero waste, czyli niczego nie marnujemy. Wiadomo, że z niedzielnego rosołu zostaje mięso. Można z niego zrobić np. pyszne kotlety, które na dodatek są mniej kaloryczne niż tradycyjne mielone.
Smaczny i zdrowy obiad dla rodziny
Mięso ugotowane w rosole jest bardzo dobrym i lekkostrawnym źródłem białka. Dosłownie za grosze możemy więc wyczarować obiad. Do kotletów z mięsa z rosołu możemy podać mizerie i ziemniaki z wody posypane koperkiem. Będzie pysznie i tanio.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - kotlety z mięsa z rosołu
Składniki
- 500 g mięsa z rosołu
- 2 jajka
- duża cebula
- ząbek czosnku
- bułka tarta
- po łyżce posiekanego szczypiorku, koperku i pietruszki zielonej
- olej do smażenia
- sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obieramy i siekam. Przesmażamy na łyżce oleju. Mięso przepuszczamy przez maszynkę. W misce mieszamy mięso, cebulę, dodajemy 3 łyżki bułki tartej, jajka. Wyrabiamy na puszystą masę. Formujemy zgrabne kotleciki. Obtaczamy kotlety w bułce i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Kotlety z mięsa z rosołu gotowe. Smacznego!