Henia Foks to niekwestionowana gwiazda wśród kulinarnych influencerek. Jej przepisy wykorzystują miliony pasjonatów gotowania. To receptury, które nie są zbyt skomplikowane i zawsze wychodzą.
Wielkanocne paszteciki z farszem jajecznym. Podaj je z żurkiem
Tym razem Henia Foks proponuje przepis na wielkanocne danie. Wielkanocne paszteciki z farszem jajecznym sprawdzą się idealnie zarówno podczas świątecznego śniadania jak i obiadu. Można je zaserwować jako dodatek do żurku albo dodatek do mięsnych dań i wielkanocnych sałatek.
Tajemnicą wielkanocnych pasztecików z farszem jajecznym jest wyrazisty w smaku farsz. Jak zrobić to danie? Oto przepis na wielkanocne paszteciki z farszem jajecznym Heni Foks.
Wielkanocne paszteciki z farszem jajecznym
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 4 dkg drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml wody
- mleko do smarowania
- sezam do posypania
Farsz jajeczny:
- 8 małych ugotowanych jajek
- 2 łyżki majonezu
- szczypiorek
- sól pieprz
- szklanka o pojemności 250 ml
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać drożdże rozmieszane ze śmietaną, posolić i wyrobić ciasto.
- Przygotować farsz: Ugotować jajka na twardo w wodzie ze szczyptą soli, ostudzić, obrać i posiekać. Dodać do masy jajecznej majonez i przyprawy- wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na kształt elipsy, nałożyć farsz i zalepiać brzegi. Walec kroić ukośnie, paszteciki smarować jajkiem i piec przez 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza.