Henia Foks to niekwestionowana gwiazda wśród kulinarnych influencerek. Jej przepisy wykorzystują miliony pasjonatów gotowania. To receptury, które nie są zbyt skomplikowane i zawsze wychodzą.

Wielkanocne paszteciki z farszem jajecznym. Podaj je z żurkiem

Tym razem Henia Foks proponuje przepis na wielkanocne danie. Wielkanocne paszteciki z farszem jajecznym sprawdzą się idealnie zarówno podczas świątecznego śniadania jak i obiadu. Można je zaserwować jako dodatek do żurku albo dodatek do mięsnych dań i wielkanocnych sałatek.

Reklama

Tajemnicą wielkanocnych pasztecików z farszem jajecznym jest wyrazisty w smaku farsz. Jak zrobić to danie? Oto przepis na wielkanocne paszteciki z farszem jajecznym Heni Foks.

Wielkanocne paszteciki z farszem jajecznym

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 4 dkg drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml wody
  • mleko do smarowania
  • sezam do posypania

Farsz jajeczny:

  • 8 małych ugotowanych jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • sól pieprz
  • szklanka o pojemności 250 ml

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać drożdże rozmieszane ze śmietaną, posolić i wyrobić ciasto.
  • Przygotować farsz: Ugotować jajka na twardo w wodzie ze szczyptą soli, ostudzić, obrać i posiekać. Dodać do masy jajecznej majonez i przyprawy- wymieszać.
  • Ciasto rozwałkować na kształt elipsy, nałożyć farsz i zalepiać brzegi. Walec kroić ukośnie, paszteciki smarować jajkiem i piec przez 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza.

Trwa ładowanie wpisu