Na początek kilka słów o chrzanie. Jest bardzo, ale to bardzo zdrowy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, wykrztuśne i przeciwbólowe. Zawiera wiele składników odżywczych, w tym witaminę C, potas, wapń, magnez, cynk i mangan.
Chrzan wspomaga trawienie
Chrzan warto jeść z ciężkostrawnymi potrawami, ponieważ wspomaga trawienie. Zawiera też enzymy, które pomagają trawić tłuste mięso. Chrzan najlepiej przygotować w domu samemu, zwłaszcza na Wielkanoc. Taki świeżo utarty i przyprawiony ma niezwykłą moc. Można też oczywiście kupić ten ulubiony i wypróbowany.
Ten sos jest bogaty i aksamitny. Idealnie współgra z zimnymi mięsami i pasztetami. Rewelacyjnie smakuje również podany z jajkami na twardo. To przepis podawany sobie przez lata. Taki wypróbowany i sprawdzony podczas wielu świątecznych przyjęć. Jest tak pyszny, że trzeba się powstrzymać przed wyjadanie. Może lepiej na wszelki wypadek przygotować podwójna porcję.
Przepis z babcinego zeszytu na sos chrzanowy
- 4 kopiaste łyżki chrzanu
- 5 łyżek majonezu
- 8 łyżek jogurtu naturalnego lub tłustej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- dwa roztarte na puch żółtka
- szczypta soli i pieprzu
Składniki starannie mieszamy na gładką masę i odstawiamy na ok. godzinę, żeby smaki się przegryzły.