Na początek kilka słów o chrzanie. Jest bardzo, ale to bardzo zdrowy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, wykrztuśne i przeciwbólowe. Zawiera wiele składników odżywczych, w tym witaminę C, potas, wapń, magnez, cynk i mangan.

Chrzan wspomaga trawienie

Chrzan warto jeść z ciężkostrawnymi potrawami, ponieważ wspomaga trawienie. Zawiera też enzymy, które pomagają trawić tłuste mięso. Chrzan najlepiej przygotować w domu samemu, zwłaszcza na Wielkanoc. Taki świeżo utarty i przyprawiony ma niezwykłą moc. Można też oczywiście kupić ten ulubiony i wypróbowany.

Reklama

Ten sos jest bogaty i aksamitny. Idealnie współgra z zimnymi mięsami i pasztetami. Rewelacyjnie smakuje również podany z jajkami na twardo. To przepis podawany sobie przez lata. Taki wypróbowany i sprawdzony podczas wielu świątecznych przyjęć. Jest tak pyszny, że trzeba się powstrzymać przed wyjadanie. Może lepiej na wszelki wypadek przygotować podwójna porcję.

Przepis z babcinego zeszytu na sos chrzanowy

  • 4 kopiaste łyżki chrzanu
  • 5 łyżek majonezu
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego lub tłustej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dwa roztarte na puch żółtka
  • szczypta soli i pieprzu

Składniki starannie mieszamy na gładką masę i odstawiamy na ok. godzinę, żeby smaki się przegryzły.