Wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy. Zazwyczaj podajemy ją pieczoną lub gotowaną z dodatkiem cebuli. Tymczasem można urozmaicić jej smak dodając owoce i słodko-kwaśny napój.

Pieczona biała kiełbasa. Dodaj do niej te owoce

Brzmi egzotycznie? Może odrobinę, ale jej smak naprawdę zachwyci. Ta biała kiełbasa pieczona z dodatkiem jabłek i żurawiny to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Warto dodać, że ten przepis jest banalnie prosty i nie wymaga wyszukanych kulinarnych umiejętności.

Reklama

Wystarczy dorzucić do niej podczas pieczenia jabłka i żurawinę i podlać czerwonym winem. Dzięki temu nabierze wyrazistego i owocowo-winnego smaku.

Biała kiełbasa w owocach - składniki

  • 4-5 surowych białych kiełbasek,
  • 3 duże jabłka,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 4 cebule (np. dwie białe i dwie czerwone),
  • 200 ml czerwonego półwytrawnego wina,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju.

Biała kiełbasa w owocach - sposób przygotowania

  • Kroję cebule w półplasterki i podsmażam je na oliwie, dodając przyprawy. Duszę przez kilka minut, a następnie wlewam czerwone wino i gotuję przez 3 minuty na małym ogniu.
  • Surową białą kiełbasę układam w naczyniu żaroodpornym, a na wierzchu rozkładam podsmażoną cebulę wraz z sosem.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę przez 30 minut.
  • Po tym czasie dodaję pokrojone w ósemki jabłka oraz suszoną żurawinę i piekę kolejne 15 minut.
  • Podaję na ciepło, najlepiej z chrupiącym pieczywem lub puree ziemniaczanym.