Wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy. Zazwyczaj podajemy ją pieczoną lub gotowaną z dodatkiem cebuli. Tymczasem można urozmaicić jej smak dodając owoce i słodko-kwaśny napój.
Pieczona biała kiełbasa. Dodaj do niej te owoce
Brzmi egzotycznie? Może odrobinę, ale jej smak naprawdę zachwyci. Ta biała kiełbasa pieczona z dodatkiem jabłek i żurawiny to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Warto dodać, że ten przepis jest banalnie prosty i nie wymaga wyszukanych kulinarnych umiejętności.
Wystarczy dorzucić do niej podczas pieczenia jabłka i żurawinę i podlać czerwonym winem. Dzięki temu nabierze wyrazistego i owocowo-winnego smaku.
Biała kiełbasa w owocach - składniki
- 4-5 surowych białych kiełbasek,
- 3 duże jabłka,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 4 cebule (np. dwie białe i dwie czerwone),
- 200 ml czerwonego półwytrawnego wina,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ¼ łyżeczki mielonego kminku,
- szczypta soli i pieprzu do smaku,
- 2 łyżki oliwy lub oleju.
Biała kiełbasa w owocach - sposób przygotowania
- Kroję cebule w półplasterki i podsmażam je na oliwie, dodając przyprawy. Duszę przez kilka minut, a następnie wlewam czerwone wino i gotuję przez 3 minuty na małym ogniu.
- Surową białą kiełbasę układam w naczyniu żaroodpornym, a na wierzchu rozkładam podsmażoną cebulę wraz z sosem.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę przez 30 minut.
- Po tym czasie dodaję pokrojone w ósemki jabłka oraz suszoną żurawinę i piekę kolejne 15 minut.
- Podaję na ciepło, najlepiej z chrupiącym pieczywem lub puree ziemniaczanym.