Zupa to danie idealne na obiad, ale też na kolację. Z kolei zima to czas, kiedy mamy ochotę na pyszne, rozgrzewające dania, które nas nasycą. Właśnie taka jest zupa z tego przepisu.
Azjatycka zupa curry z mielonym mięsem. Pyszna i sycącą
Mielone mięso, które jest jednym z jej składników, pozwala się najeść do syta a dodatek curry nie tylko rozgrzewa, ale też doskonale podkręca jej smak. Podobnie jak inne przyprawy dodane do tej zupy, czyli czosnek i imbir.
Jak ją zrobić? Oto przepis na azjatycką zupę curry z mielonym mięsem.
Azjatycka zupa curry z mielonym mięsem - składniki
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka startego obranego imbiru
2 ząbki czosnku
2 dymki lub szczypiory
2 łyżki czerwonej pasty curry
300 g mielonego mięsa wieprzowego np. łopatka
1/3 czerwonej papryki
1 litr bulionu
3 łyżki sosu rybnego
50 g makaronu vermicelli
1 szklanka mleka kokosowego
kawałek limonki
opcjonalnie: kawałek papryczki chili, kolendra, różowa cebula
Azjatycka zupa curry z mielonym mięsem - przygotowanie
W szerokim garnku lub woku na oleju chwilę podsmażyć starty imbir, starty czosnek, posiekane białe części dymki oraz pastę curry.
Dodać mięso i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i wymieszać.
Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać sos rybny, przykryć i gotować przez ok. 10 minut.
Dodać suchy makaron i gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Wlać mleko kokosowe i jeszcze przez 1 minutę gotować.
Gotową zupę posypać szczypiorkiem (zielone części dymki) i skropić sokiem z limonki.
Można posypać posiekaną chili, kolendrą, różową cebulą.