Zupa to danie idealne na obiad, ale też na kolację. Z kolei zima to czas, kiedy mamy ochotę na pyszne, rozgrzewające dania, które nas nasycą. Właśnie taka jest zupa z tego przepisu.

Azjatycka zupa curry z mielonym mięsem. Pyszna i sycącą

Mielone mięso, które jest jednym z jej składników, pozwala się najeść do syta a dodatek curry nie tylko rozgrzewa, ale też doskonale podkręca jej smak. Podobnie jak inne przyprawy dodane do tej zupy, czyli czosnek i imbir.

Reklama

Jak ją zrobić? Oto przepis na azjatycką zupę curry z mielonym mięsem.

Azjatycka zupa curry z mielonym mięsem - składniki

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka startego obranego imbiru

2 ząbki czosnku

2 dymki lub szczypiory

2 łyżki czerwonej pasty curry

300 g mielonego mięsa wieprzowego np. łopatka

1/3 czerwonej papryki

1 litr bulionu

3 łyżki sosu rybnego

50 g makaronu vermicelli

1 szklanka mleka kokosowego

kawałek limonki

opcjonalnie: kawałek papryczki chili, kolendra, różowa cebula

Azjatycka zupa curry z mielonym mięsem - przygotowanie

W szerokim garnku lub woku na oleju chwilę podsmażyć starty imbir, starty czosnek, posiekane białe części dymki oraz pastę curry.

Dodać mięso i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i wymieszać.

Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać sos rybny, przykryć i gotować przez ok. 10 minut.

Dodać suchy makaron i gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.

Wlać mleko kokosowe i jeszcze przez 1 minutę gotować.

Reklama

Gotową zupę posypać szczypiorkiem (zielone części dymki) i skropić sokiem z limonki.

Można posypać posiekaną chili, kolendrą, różową cebulą.