Pieczone śliwki w boczku to przekąska bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy garść śliwek, odrobina aromatycznej musztardy i paczka dobrego wędzonego boczku.
Pieczone śliwki w boczku. Dobre na ciepło i zimno
Pięć minut na zawinięcie śliwek w boczek i chwila, by upiekły się w piekarniku. Po upieczeniu macie bajeczną słodko-słoną przekąskę o charakterystycznym wędzonym aromacie. Pieczone śliwki równie dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno - przekonuje na swoim blogu Jakub Kuroń.
Dodanie do nich musztardy sprawi, że będą smaczne i soczyste. Można do nich także dodać kawałek suszonego pomidora, plasterek papryczki chilli lub ulubione orzechy.
Jak je zrobić? Oto przepis na pieczone śliwki w boczku.
Przepis
Składniki:
- 250 g śliwek suszonych
- 300 g wędzonego boczku np. surowego
- 3 łyżki musztardy
Sposób przygotowania:
Każdą śliwkę zawiń w plaster boczku posmarowany odrobiną musztardy. Następnie przekłuj wykałaczką aby wszystko ładnie trzymało się razem. Najlepiej sprawdza się boczek wędzony surowy, ten rodzaj ma najwięcej smaku i najwygodniej się go zawija na śliwkach. Jeżeli plastry są za szerokie, możesz je przekroić na wzdłuż na pół.
Następnie zawinięte w boczek śliwki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w 200°C przez 12-15 minut. Ważne jest aby boczek miał ładny rumiany kolor i chrupiącą strukturę.