Kotlety ziemniaczane to idealna potrawa na szybki, bezmięsny obiad. Jest wiele sposobów ich przyrządzania. Ten, który podał popularny szef kuchni Łukasz Konik w "Pytaniu na śniadanie" jest wyjątkowo prosty.

Niezwykle istotny jest tu dodatek sera korycińskiego. To on sprawi, że kotlety będą smakować naprawdę wyjątkowo.

Reklama

Przepis

Składniki
500 g ugotowanych ziemniaków
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
200 g sera korycińskiego
pęczek szczypiorku
olej do smażenia
100 g bułki tartej
sól, pieprz







Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski. Wyjmujemy ¼ ziemniaków i w to miejsce wkładamy mąkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto - ma powstać sprężysta masa. Dzielimy na niewielkie placuszki i faszerujemy kotlety kawałkami sera korycińskiego. Gotowe kotlety panierujemy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem. Możemy też dodać ulubiony sos. Smacznego.