Składniki

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • szczypta soli
Reklama

Ser

  • 80 dag sera
  • 6 białek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru

Jagody

  • 1 szklanka jagód
  • 2 łyżki kisielu

Przygotowanie

Opłukane jagody osuszamy na sitku, po czym oprószamy kisielem.

Do mąki dodajemy olej, cukier, jajko i proszek. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na dwie części.

Większą część ciasta wkładamy do formy 17x27 cm.

Ser, białka i śmietanę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Uzyskaną masę serową dokładnie mieszamy.

Na ciasto wykładamy jagody, masę serową, a na nią pozostałe ciasto.

Sernik pieczemy godzinę w 170 stopniach.

Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu