Składniki
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- szczypta soli
Ser
- 80 dag sera
- 6 białek
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
Jagody
- 1 szklanka jagód
- 2 łyżki kisielu
Przygotowanie
Opłukane jagody osuszamy na sitku, po czym oprószamy kisielem.
Do mąki dodajemy olej, cukier, jajko i proszek. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na dwie części.
Większą część ciasta wkładamy do formy 17x27 cm.
Ser, białka i śmietanę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Uzyskaną masę serową dokładnie mieszamy.
Na ciasto wykładamy jagody, masę serową, a na nią pozostałe ciasto.
Sernik pieczemy godzinę w 170 stopniach.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!