Chłodniki do gastronomiczna wizytówka lata. Chyba mało, kto ich nie lubi. Ten w wersji bułgarskiej, czyli tarator jest bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy, że zmiksuje się wszystkie składniki.
Podstawą do jego przygotowania są ogórki i jogurt grecki. Niektórzy rezygnują jednak z tego drugiego składnika i przygotowują go na bazie octu i wody. Poniżej przepis na tarator, czyli chłodnik po bułgarsku.
Przepis na chłodnik
Składniki:
2-3 ogórki
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
100 g łuskanych orzechów włoskich
1 l jogurtu greckiego
wiązka koperku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W misce 3-4 ząbki czosnku zgniatamy na papkę dodając do niej łyżkę soli. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski. Dodajemy pół wiązki koperku drobno posiekanego i dodajemy do miski. Bierzemy opakowanie jogurtu greckiego, wlewamy do miski. Wlewamy wodę (najlepszą miarką jest opakowanie po jogurcie). Proporcja 1,5 opakowania wody na opakowanie jogurtu. Dodajemy 3-4 łyżki oliwy. Mieszamy, wstawiamy do lodówki. Podając tarator do miseczek na samą górę sypiemy drobno posiekane orzechy włoskie i resztę koperku.