Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka białek
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 20 dag masła
- 1 szklanka masy kajmakowej
Mus:
- 40 dag truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie
Aby zrobić krem, masło ucieramy do białości. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej. Ucieramy do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy okruchy z ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
Przechodzimy do musu. Galaretki zalewamy jedną szklanką wrzącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczeni. Studzimy. Zmiksowane truskawki łączymy z galaretkami.
Celem wykonania ciasta ubijamy białka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem, dolewamy mleko oraz olej. Ciasto dokładnie mieszamy, po czym wkładamy do formy 27x17 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach.
Gotowe ciasto kroimy na pół. Połowę ciasta miksujemy.
Na ciasto wykładamy krem, polewamy tężejącym musem truskawkowym.
Wierzch posypujemy okruchami pozostałego ciasta.
Smacznego!