Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka białek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Reklama

Krem:

  • 20 dag masła
  • 1 szklanka masy kajmakowej

Mus:

  • 40 dag truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

Aby zrobić krem, masło ucieramy do białości. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej. Ucieramy do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy okruchy z ciasta. Całość dokładnie mieszamy.

Przechodzimy do musu. Galaretki zalewamy jedną szklanką wrzącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczeni. Studzimy. Zmiksowane truskawki łączymy z galaretkami.

Celem wykonania ciasta ubijamy białka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem, dolewamy mleko oraz olej. Ciasto dokładnie mieszamy, po czym wkładamy do formy 27x17 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach.

Gotowe ciasto kroimy na pół. Połowę ciasta miksujemy.

Na ciasto wykładamy krem, polewamy tężejącym musem truskawkowym.

Wierzch posypujemy okruchami pozostałego ciasta.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu