W prostocie siła. Włoska kuchnia to dania z niewielu składników, ale za to doskonałej jakości. Przygotowanie tej przepysznej potrawy trwa niewiele dłużej niż ugotowanie makaronu spaghetti. Matteo Brunetti, urodzony w Rzymie - jak sam o sobie mówi "100-procentowy Włoch" i "100-procentowy Polak", podaje sprawdzony przepis.

Reklama

Siła tkwi w prostocie

"Trzy słowa: aglio, olio oraz peperoncino. Od razu leci nam ślinka, włoska muzyka gra w głowie i czujemy ten wyjątkowy zapach smażo­nych na oliwie czosnku i chili z tym przepysznym makaronem posy­panym natką pietruszki albo – tak jak ja ją nazywam – >>natką boską<<. Jest wiele sposobów na przygotowanie tej potrawy, bo każdy kucharz ma swoją metodę, żeby to danie było mamma mia! Tym, co ja cenię w dobrym aglio, olio e peperoncino, są właściwie połączone składniki i intensywna kremowość >>sosu<< (którego tu nie ma!)” - napisał Matteo Brunetti w swojej książce pt. "Włoska uczta".

Przepis:

Składniki (na dwie porcje):

4 ząbki czosnku
2 papryczki chili
1 pęczek natki pietruszki
200 g makaronu spaghetti (lub innego długiego makaronu) 50 g oliwy z oliwek
sól
pieprz




Przygotowanie:

1. Najpierw drobno posiekaj czosnek. Baaaaardzo drobno. Chili przekrój wzdłuż na dwie części. Ze środka papryki wyciągnij ziarenka. No chyba, że wolisz mocno pikantne dania – wtedy zostaw ziarenka na swoim miejscu. Pokrój teraz połówki chili w cienkie paseczki. Posiekaj też boską natkę pietruszki. Teraz jesteś gotowy, żeby stworzyć arcydzieło.

2. Na dużą patelnię wlej oliwę i od razu dodaj do niej czosnek, chili oraz (jeżeli zostały) łodygi natki pietruszki. Ustaw palnik na średnią moc i smaż przez parę minut.

3. W międzyczasie w osobnym garnku zagotuj wodę z odro­biną soli. Gdy zacznie bulgotać, wrzuć do niej makaron. Je­żeli składniki na patelni zaczną się zbyt mocno smażyć, wlej do nich trochę wody spod makaronu i pomieszaj całość szpa­tułką lub drewnianą łyżką.

4 Makaron wyciągnij po około 2 minutach gotowania i przełóż na patelnię razem z 1 lub 2 chochlami wody. Zwiększ ogień pod patelnią i smaż, mieszając makaron, aż woda się zredu­kuje. Następnie dolej kolejną chochlę. Mieszaj, poczekaj, aż płyn się zredukuje, i znów powtórz. Rób tak do momentu, aż makaron będzie al dente. W tym czasie oliwa powinna na­brać kremowej konsystencji.

Reklama

Przełóż wszystko na talerz. Gotowe!

Czas: 20 Min