Można ją jeść z makaronem, z ryżem albo z grzankami. Są wielbiciele pomidorowej ze śmietaną i „czystej". Każda jest pyszna. Znamy sposób, jak uczynić ją jeszcze pyszniejszą.

Do przygotowania rewelacyjnej pomidorowej potrzebujemy naprawdę niewielu składników.

Przepis

Reklama

Składniki:

Reklama

Puszka posiekanych pomidorów bez skórki
pół litra soku pomidorowego
suszona bazylia
masło lub oliwa – łyżka
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
łyżeczka suszonej bazylii
opcjonalnie – śmietana
dodatki – jakie lubimy







Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło (lub oliwę), podsmażamy cały ząbek czosnku, gdy zacznie pachnieć, wyjmujemy. Wlewamy na patelnię podsmażone pomidory z puszki. Wsypujemy bazylię. Doprowadzamy do wrzenia i trzymamy przez chwilę na ogniu.

Do rosołu wlewamy sok pomidorowy, dodajemy podsmażone pomidory, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Podajemy z dodatkami, które lubimy najbardziej. Warto posypać posiekaną, zieloną pietruszką.