Wielki Piątek to dzień, w którym katolików obowiązuje ścisły post. Tego dnia wyznawcy tej wiary nie jedzą mięsa. Idealnym daniem, które można podać na obiad właśnie w Wielki Piątek będzie zapiekanka z przepisu Tomasza Strzelczyka.
To kucharz, który prowadzi bloga "Oddaj Fartucha" i był jednym z uczestników programu MasterChef. Jego przepisy można znaleźć zarówno w sieci, jak i książkach, które wydaje.
Wśród przepisów, które opublikował Strzelczyk znalazła się ta zapiekanka bez mięsa, która bazuje na ziemniakach. Jest nie tylko banalnie prosta, ale też szybka w przygotowaniu. Jak ją zrobić?
Zapiekanka na Wielki Piątek Tomasza Strzelczyka
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 por
1 cebula
300 g pieczarek
300 ml mleka
200 ml śmietanki
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
świeży tymianek
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę, następnie wrzucić na rozgrzany na patelni olej i zeszklić. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dorzucić je na patelnię i podsmażyć. Pora umyć i w plastry pokroić jego jasną część. Ząbki czosnku drobno posiekać.
Kiedy pieczarki z cebulą zmiękną, dodać czosnek. Podsmażyć przez chwilę i dodać drobno posiekany tymianek. Po wymieszaniu, dodać mąkę pszenną. Przez chwile podsmażać mąkę i partiami wlewać mleko oraz śmietankę cały czas mieszając.
Do sosu wsypać gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól. Wsypać pokrojony por i wymieszać. Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć je pionowo w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowany wcześniej sos należy wylać na ziemniaki i rozprowadzić po nich.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec zapiekankę przez ok. godzinę. Ziemniaki po upieczeniu muszą być miękkie.