Wielki Piątek to dzień, w którym katolików obowiązuje ścisły post. Tego dnia wyznawcy tej wiary nie jedzą mięsa. Idealnym daniem, które można podać na obiad właśnie w Wielki Piątek będzie zapiekanka z przepisu Tomasza Strzelczyka.

Reklama

To kucharz, który prowadzi bloga "Oddaj Fartucha" i był jednym z uczestników programu MasterChef. Jego przepisy można znaleźć zarówno w sieci, jak i książkach, które wydaje.

Wśród przepisów, które opublikował Strzelczyk znalazła się ta zapiekanka bez mięsa, która bazuje na ziemniakach. Jest nie tylko banalnie prosta, ale też szybka w przygotowaniu. Jak ją zrobić?

Zapiekanka na Wielki Piątek Tomasza Strzelczyka

Reklama

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 por

1 cebula

300 g pieczarek

300 ml mleka

200 ml śmietanki

3 ząbki czosnku

2 łyżki mąki

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

świeży tymianek

pieprz

sól

Sposób przygotowania:

Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę, następnie wrzucić na rozgrzany na patelni olej i zeszklić. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dorzucić je na patelnię i podsmażyć. Pora umyć i w plastry pokroić jego jasną część. Ząbki czosnku drobno posiekać.

Kiedy pieczarki z cebulą zmiękną, dodać czosnek. Podsmażyć przez chwilę i dodać drobno posiekany tymianek. Po wymieszaniu, dodać mąkę pszenną. Przez chwile podsmażać mąkę i partiami wlewać mleko oraz śmietankę cały czas mieszając.

Do sosu wsypać gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól. Wsypać pokrojony por i wymieszać. Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć je pionowo w naczyniu żaroodpornym.

Reklama

Przygotowany wcześniej sos należy wylać na ziemniaki i rozprowadzić po nich.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec zapiekankę przez ok. godzinę. Ziemniaki po upieczeniu muszą być miękkie.