Dynia - idealny składnik na najlepsze ciasto
Dynia jest jednym z popularniejszych jesiennych owoców. Tak, wbrew pozorom to owoc, a nie warzywo. Należy do rodziny dyniowatych. W sklepach znaleźć można wiele jej gatunków. Dynia świetnie sprawdzi się w kuchni i to nie tylko podczas przygotowywania wytrawnych posiłków takich jak zupy, zapiekanki czy placuszki.
Dzięki swojemu delikatnemu smakowi będzie również idealną bazą do ciasta. Można ją dowolnie aromatyzować przyprawami i dodatkami. Świetnie się z nimi komponuje i tworzy czasami zaskakujące duety.
Idealna dynia i najlepsze ciasto dyniowe?
Spośród wielu gatunków dyni warto wybierać te, które najlepiej sprawdzają się podczas przygotowywania wypieków. Należą do nich przede wszystkim dynia piżmowa i Hokkaido.
Wybierając dynię do ciasta, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej skórkę. Powinna być jędrna i gładka. Dobrze, jeśli pozbawiona będzie plam, przebarwień i chropowatej powierzchni.
Najlepsze ciasto dyniowe? Co najważniejsze?
Podstawą każdego ciasta dyniowego jest puree z dyni. Jego przygotowanie jest szybkie i łatwe. Wystarczy upiec dynię w piekarniku, a następnie zmiksować. Należy przy tym zwrócić uwagę, aby puree nie było zbyt wodniste.
Najlepsze ciasto dyniowe – przepis
Nasze najlepsze ciasto dyniowe jest łatwe w przygotowaniu. Praca nad nim nie zajmie dużo czasu. Wkrótce po upieczeniu i udekorowaniu można cieszyć się jego delikatnym smakiem. Nasze ciasto dyniowe umili nawet najbardziej deszczowe, jesienne popołudnie.
Składniki:
- 2 szklanki puree z dyni,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- garść ulubionych bakalii (rodzynki, orzechy),
- lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2-3 łyżeczki soku z cytryny,
- wiórki kokosowe do dekoracji.
Przygotowanie:
- jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,
- powoli dodawać mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon, a następnie olej i cały czas miksować,
- następnie dodać bakalie (wcześniej lekko oprószone mąką) i puree z dyni, ale już nie miksować, tylko wymieszać łyżką,
- tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną,
- przełożyć ciasto do tortownicy,
- piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut,
- po wystudzeniu udekorować lukrem i obsypać wiórkami kokosowymi.