Dynia - idealny składnik na najlepsze ciasto

Dynia jest jednym z popularniejszych jesiennych owoców. Tak, wbrew pozorom to owoc, a nie warzywo. Należy do rodziny dyniowatych. W sklepach znaleźć można wiele jej gatunków. Dynia świetnie sprawdzi się w kuchni i to nie tylko podczas przygotowywania wytrawnych posiłków takich jak zupy, zapiekanki czy placuszki.

Dzięki swojemu delikatnemu smakowi będzie również idealną bazą do ciasta. Można ją dowolnie aromatyzować przyprawami i dodatkami. Świetnie się z nimi komponuje i tworzy czasami zaskakujące duety.

Reklama

Idealna dynia i najlepsze ciasto dyniowe?

Spośród wielu gatunków dyni warto wybierać te, które najlepiej sprawdzają się podczas przygotowywania wypieków. Należą do nich przede wszystkim dynia piżmowa i Hokkaido.

Wybierając dynię do ciasta, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej skórkę. Powinna być jędrna i gładka. Dobrze, jeśli pozbawiona będzie plam, przebarwień i chropowatej powierzchni.

Najlepsze ciasto dyniowe? Co najważniejsze?

Reklama

Podstawą każdego ciasta dyniowego jest puree z dyni. Jego przygotowanie jest szybkie i łatwe. Wystarczy upiec dynię w piekarniku, a następnie zmiksować. Należy przy tym zwrócić uwagę, aby puree nie było zbyt wodniste.

Najlepsze ciasto dyniowe – przepis

Nasze najlepsze ciasto dyniowe jest łatwe w przygotowaniu. Praca nad nim nie zajmie dużo czasu. Wkrótce po upieczeniu i udekorowaniu można cieszyć się jego delikatnym smakiem. Nasze ciasto dyniowe umili nawet najbardziej deszczowe, jesienne popołudnie.

Składniki:

  • 2 szklanki puree z dyni,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • garść ulubionych bakalii (rodzynki, orzechy),
  • lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2-3 łyżeczki soku z cytryny,
  • wiórki kokosowe do dekoracji.

Przygotowanie:

  • jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,
  • powoli dodawać mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon, a następnie olej i cały czas miksować,
  • następnie dodać bakalie (wcześniej lekko oprószone mąką) i puree z dyni, ale już nie miksować, tylko wymieszać łyżką,
  • tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną,
  • przełożyć ciasto do tortownicy,
  • piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut,
  • po wystudzeniu udekorować lukrem i obsypać wiórkami kokosowymi.