Ile może stać sałatka jarzynowa?
Sałatka jarzynowa z majonezem powinna być przechowywana w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najsmaczniejsza jest dobę po przygotowaniu, kiedy składniki "przegryzą się". Wówczas uzyskuje pełnię smaku. Sałatka warzywna z majonezem może stać przez 3-4 dni. Po ich upływie nie tylko nie będzie już smaczna, ale jej spożywanie nie jest wskazane. Warto pamiętać, by wyjmować z lodówki jedynie małe porcje sałatki, a nie całą miskę. Jeśli sałatka będzie regularnie stała w temperaturze pokojowej, będzie psuć się znacznie szybciej.
Jeśli sałatka jarzynowa brzydko pachnie lub ma kwaśny smak, nie należy jej spożywać. Oznacza to, że zaczęła się psuć, a jej spożycie grozi dolegliwościami żołądkowymi lub nawet zatruciem. Taką sałatkę należy bezwzględnie wyrzucić.
Czy można zamrozić sałatkę jarzynową?
Tak, można mrozić sałatkę jarzynową. Jednak najlepiej zamrozić wyłącznie ugotowane warzywa bez dodatku majonezu. Zamrożenie sałatki warzywnej z majonezem jest możliwe, jednak po rozmrożeniu nie będzie ona wyglądać apetycznie. Straci konsystencję i będzie wyglądać jak "papka".
Nie zaleca się również mrożenia ugotowanych jaj, kiszonych ogórków czy cebuli. Te składniki po rozmrożeniu nie będą smakować dobrze, zmieni się również ich zapach i konsystencja. Najlepiej zamrozić pokrojone w kostkę i ugotowane warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, groszek). A po rozmrożeniu ich, ugotować świeże jajka, pokroić ogórki kiszone i dodać do sałatki, a całość doprawić majonezem oraz pieprzem i solą.