Przygotowania do Wielkanocy idą pełną parą. Jeśli za każdym razem masz problem z obieraniem ugotowanych jajek, skorzystaj z naszych podpowiedzi. Gdy je poznasz, skorupki już zawsze będą szybko schodzić, a białko pozostanie nienaruszone.

Reklama

Dlaczego tak trudno obrać niektóre jajka?

Dobrze wiadomo, że najtrudniej obiera się świeże jaja. Ma to związek z ich kwasowością. Naturalne pH ma odczyn równy 7. Jaja prosto od kury mają niskie pH, czyli są typowo kwasowe. Takie środowisko wzmacnia błonę, która znajduje się pod skorupką. Kiedy kreatyna połączy się z białkiem, wnętrze jajka automatycznie przykleja się do zewnętrznej osłonki, dlatego tak trudno je czasami od siebie oddzielić.

Reklama

O czym pamiętać gotując jajka na twardo?

Aby nie marnować jedzenia, warto znać kilka podstawowych zasad, które dotyczą obierania.

  • Przede wszystkim zawsze przed rozpoczęciem gotowanie wyjmij jajka na kilka chwil z lodówki, aby pobyły w pokojowej temperaturze.
  • Do wody, która powinna zakryć je w całości, wsyp czubatą łyżkę soli. Dzięki niej skorupka łatwiej oderwie się od białka. Podobne działanie ma odrobina octu i soda oczyszczona.
  • Pamiętaj, aby obierać ostygnięte i lekko przestudzone jajka. Wtedy skorupka schodzi najszybciej.
  • Po ugotowaniu obtłucz jajko i zalej je zimną wodą, która dostanie się między białko a zewnętrzną część i nieco ułatwi obieranie.
  • Zaczynaj obierać jajko od jego szerszej strony. Znajduje się tam pęcherzyk powietrza. Skorupka może zacząć lepiej odchodzić właśnie od tej części.

Patenty na obieranie jaj ze słoikiem i łyżką

Dodanie szczypty soli czy sody oczyszczonej to niejedyne pomysły na szybki i równomierne pozbycie się skorupek. Możesz spróbować obrać jajko w słoiku. Wystudzone jajo włóż do naczynia z zimną wodą i zacznij nim intensywnie potrząsać. Po chwili skorupka odejdzie sama pod wpływem równomiernych uderzeń o ścianki szkła.

Inny pomysł to obtłuczenie skorupki, a następnie jej zrolowanie i włożenie do środka małej łyżeczki. Z jej pomocą delikatnie wyjmiesz jajko z osłonki, bez potrzeby skubania. Wystarczy lekko podważyć skorupkę - i gotowe!