Teraz jest najlepszy czas na przygotowanie nalewki z dyni. Sezon na dynię trwa w najlepsze!

Potrzebujemy: 2 kg miąższu dyni (bez pestek) * 1/2 kg cukru * 5 łyżek miodu * kilka goździków * kawałek (ok. 5 cm) korzenia imbiru * 1/2 l wody * 2 l spirytusu

Reklama
  • Kroimy miąższ dyni i obrany korzeń imbiru. Wrzucamy to do słoika, dodajemy goździki, zalewamy spirytusem. Zakręcony słoik stawiamy w ciepłe zacienione miejsce na miesiąc. Co kilka dni potrząsamy delikatnie słoikiem.
  • Przygotowujemy syrop z wody, cukru i miodu, gotujemy chwilę. Ostudzony syrop przelewamy do słoika, dodajemy do tego dynię z alkoholem,. Ugniatamy w słoiku dynię, odstawiamy na miesiąc w chłodne miejsce.
  • Po miesiącu przefiltrowujemy nalewkę przez gazę, przelewamy do butelek. Teoretycznie po tym czasie nalewka jest gotowa, ale warto ją odstawić jeszcze na pół roku.

Nalewka dyniowa świetnie rozgrzewa, pomaga zwalczyć infekcję. Usprawnia krążenie, reguluje ciśnienie krwi. Poprawia też kondycję skory i włosów.