Dynia w roli głównej
Tomasz Purol wybitny szef kuchni, zwycięzca 5. edycji TOP Chef Polska i członek Akademii Bocuse d’Or Poland uważa, że dynie to znakomity produkt, z którego można przygotować wiele smakowitych potraw.
– Z dyni można przygotować wyśmienite zupy-kremy, ale nie tylko. Jest wdzięcznym produktem, z którego łatwo przyrządzić wiele smacznych i ciekawych potraw, np. purée, które dodaję do pasztetu z soczewicy z chili i pieczoną dynią. Czytelnikom Dziennika.pl polecam mój autorski przepis na bardzo fajną zapiekankę z dyni. Idealna do jej przyrządzenia będzie dynia piżmowa – mówi Tomasz Purol.
Z jakich produktów przygotować dyniową zapiekankę?
Do przygotowania dyniowej zapiekanki wystarczy kilka składników. Składniki do zapiekanki z dyni piżmowej:
- 1 dynia piżmowa,
- 150 g masła,
- 1 średniej wielkości cebula,
- sól do smaku.
Dyniowa zapiekanka: Przygotowanie jest bardzo proste
Szef kuchni, Tomasz Purol uważa, że przygotowanie zapiekanki z dyni piżmowej jest bardzo proste. Tego gatunku dyni nie musimy obierać ze skórki, wystarczy ją tylko umyć.
– Umytą dynię piżmową kroję na cienkie i długie plastry, które następnie rozkładam na blaszce. Dyniowe plastry smaruję roztopionym masłem, a potem kładę na nich odrobinę posiekanej cebuli i obsypuję solą. Układam je warstwami na wysokość około 2 cm. Całość przykrywam pergaminem i piekę ok. 45 min. w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Przed podaniem możemy taką zapiekankę wykrawać w dowolne kształty, np. w prostokąty, trójkąty czy kwadraty – tu ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia – zauważa Tomasz Purol.
Dlaczego warto jeść dynię?
Przygotowują dyniowe przysmaki warto pamiętać, że dynia ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości i jest jednym z najmniej kalorycznych produktów. W zależności od gatunku, w 100 g dyni jest tylko od 26 do 40 kalorii. Dynie nie zawierają tłuszczów nasyconych i cholesterolu i są bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy, składników mineralnych, wapnia, magnezu, fosforu, potasu i cynku, a także witamin A, C i E, witamin z grupy B-kompleks: folianów, niacyny, witaminy B-6 (pirydoksyny), tiaminy i kwasu pantotenowego, a także flawonoidów α i ß, krypto-ksantyny, karotenu (prowitamina A), luteiny oraz składników mineralnych, takich jak miedź, potas, wapń i fosfor.