Makaron orzo polecany jest szczególnie tym, którzy są na diecie. Wyglądem przypomina bardziej ryż niż smaczne kluski. Można go wykorzystywać jako dodatek do zup albo smacznych sałatek. Świetnie sprawdzi się również w daniach obiadowych.

Makaron orzo z kurczakiem i szpinakiem. Lekkie danie na lato

Z racji tego, że w ciepłe, letnie dni często nie mam ochoty na ciężki i długo przygotowywane dania, warto sięgnąć po coś, co przyrządzimy szybko i i co będzie dosyć lekką potrawą.

Reklama

Taki jest właśnie makaron orzo z kurczakiem i szpinakiem. Można do niego również dorzucić cukinię, która już pojawia się na bazarach i w sklepach z warzywami. Jak przygotować makaron orzo z kurczakiem i szpinakiem? Oto przepis.

Makaron orzo z kurczakiem i szpinakiem - składniki

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 młoda cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g makaronu orzo (1 szklanka 250 ml)
  • 200 g cukinii
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 750 ml bulionu (np. z eko kostki lub domowy)
  • 60 g szpinaku
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano

Makaron orzo z kurczakiem i szpinakiem - przygotowanie

  1. Filet z piersi kurczaka pokroić na ok. 2 cm kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, dodać kurczaka i zacząć obsmażać na większym ogniu.
  3. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć razem przez ok. 2 minuty, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Wsypać surowy suchy makaron oraz pokrojoną na grubsze półplasterki cukinię. Wymieszać, smażyć przez 1 - 2 minuty.
  5. Dodać pokrojone na drobne kawałeczki suszone pomidory, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Wymieszać.
  6. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie miękki i wchłonie cały bulion.
  7. Na koniec dodać szpinak i wmieszać go w potrawę. Dodać śmietankę, wymieszać, zagotować. Odstawić z ognia i posypać tartym parmezanem.