Nikt chyba nie ma wątpliwości, że jajecznica to królowa śniadań. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez tego dania. Idealnie kremowa, ścięta bardziej lub mniej jest sycącą i zdrowa. Mogą ją jeść także te osoby, które są na diecie.

Jajecznica z porem zamiast szczypiorku lub cebuli

Jajecznica to danie, które można wzbogacić wszelkiego rodzaju dodatkami. Najczęściej dodajemy do niej kiełbasę, szynkę a także cebulę i szczypiorek. Te dwa ostatnie dodatki można z powodzeniem zastąpić innym popularnym warzywem. Jest nim por. Nie tylko podkręci jej smak, ale doda delikatnej słodyczy i cebulowego posmaku, który w jajecznicy nie przeszkadza.

Reklama

Jak przygotować jajecznicę z porem?

Jajecznica z porem to potrawa, którą przygotowuje się błyskawicznie a przepis na nią jest bardzo prosty. Jak ją usmażyć? Najlepiej zacząć od podsmażenia pora pokrojonego w półplasterki. Gdy będzie miękki, ale nieprzypalony, wlewa się jajka i smaży. Jajecznica z dodatkiem pora najlepiej smakuje lekko wilgotna i płynna.

Jajecznica z porem - przepis

Reklama

Składniki:

Składniki:

  • 1/2 pora (tylko biała część)
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pora pokroić w półplasterki i podsmażyć na maśle. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Dodać sól i pieprz. Gdy por się zeszkli i zrobi miękki, wlać jajka i smażyć aż jajecznica uzyska odpowiednią konsystencję.