Tacos do bardzo popularna potrawa kuchni meksykańskiej. Jest nie tylko smaczna, ale też dosyć szybka w przygotowaniu i łatwa do zaserwowania. Właśnie taka przekąska na sylwestra jest marzeniem prawie każdej gospodyni albo gospodarza domu, który organizuje przyjęcie i musi czymś nakarmić gości.
Sylwestrowe tacos od Ewy Wachowicz
Te tacos z przepisu Ewy Wachowicz są dosyć proste w przygotowaniu. Ich tajemnica tkwi w odpowiednio przyprawionym mięsie. Do wołowiny, bo nią są nadziewane tacos, dobrze jest dodać takie przyprawy jak kumin, cynamon, chilli oraz słodka papryka. Do podania przydadzą się m.in. rzymska sałata, pomidor, awokado i gęsta śmietana.
Jak tacos idealne na sylwestra robi Ewa Wachowicz? Oto jej przepis.
Przepis
Składniki:
placki tortilli lub łódeczki kukurydziane do tacos
Farsz:
500 g mielonego mięsa wołowego1 cebula czerwona3 ząbki czosnku2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia1 łyżeczka kuminu mielonego1/3 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka chili1/2 łyżeczki papryki słodkiejsólpieprz
Do podania:
kilka liści sałaty rzymskiejpomidorawokadopapryczka chiligęsta śmietanaświeża kolendra
Sposób przygotowania:
Smalec rozgrzać na patelni i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Pod koniec dorzucić drobno posiekany czosnek. Na środku patelni zrobić miejsce i wsypać kumin, cynamon, chili i paprykę. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Dodać mięso mielone i usmażyć na mocnym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem.
Złożyć tacos. Do każdej łódeczki dać 2 liście sałaty, plaster pomidora, wołowinę, 2 plastry awokado (wcześniej warto skropić sokiem z cytryny), plasterek papryczki chili i kleks śmietany. Udekorować kolendrą. Jeśli używamy tortilli, to placki trzeba wcześniej podgrzać na suchej patelni.