Składniki

Ciasto

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • powidła śliwkowe
Reklama

Beza

  • 3 duże białka
  • 1/2 szklanki cukru

Wykonanie

Celem uzyskania bezy białka z cukrem ubijamy na puszystą masę.

Przechodzimy do ciasta i tym razem żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dolewamy olej i mleko, dodajemy mąkę z proszkiem, po czym dokładnie mieszamy.

Ciasto wkładamy do formy 27x17 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Na ciasto wykładamy powidła, bezę i znowu powidła.

Ponownie zapiekamy około 20 minut w 170 stopniach.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu