Składniki
Ciasto
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- powidła śliwkowe
Beza
- 3 duże białka
- 1/2 szklanki cukru
Wykonanie
Celem uzyskania bezy białka z cukrem ubijamy na puszystą masę.
Przechodzimy do ciasta i tym razem żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dolewamy olej i mleko, dodajemy mąkę z proszkiem, po czym dokładnie mieszamy.
Ciasto wkładamy do formy 27x17 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Na ciasto wykładamy powidła, bezę i znowu powidła.
Ponownie zapiekamy około 20 minut w 170 stopniach.
Smacznego!