Składniki

Ciasto kakaowe

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Reklama

Ciasto bezowe

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku

Krem

  • 25 dag zmielonego sera
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżeczek żelatyny

Wykonanie

Aby zrobić ciasto kakaowe, jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę z kakao i proszkiem. Mieszamy.

Przechodzimy do wykonania ciasta bezowego. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy porcjami mąkę i proszek. Mieszamy.

Na blaszkę 17x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką ciasto kakaowe, a na nie wykładamy ciasto bezowe.

Pieczemy 40 minut w 170 stopniach.

Ciasto kroimy na pół, połowę smarujemy kremem serowym, po czym przykrywamy drugą połową.

Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu