Składniki
Ciasto kakaowe
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto bezowe
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku
Krem
- 25 dag zmielonego sera
- 400 ml śmietany 30%
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 5 łyżeczek żelatyny
Wykonanie
Aby zrobić ciasto kakaowe, jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę z kakao i proszkiem. Mieszamy.
Przechodzimy do wykonania ciasta bezowego. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy porcjami mąkę i proszek. Mieszamy.
Na blaszkę 17x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką ciasto kakaowe, a na nie wykładamy ciasto bezowe.
Pieczemy 40 minut w 170 stopniach.
Ciasto kroimy na pół, połowę smarujemy kremem serowym, po czym przykrywamy drugą połową.
Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Smacznego!