Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Budyń
- 1 litr soku z jabłek lub kompotu
- 3 budynie
- 1/2 szklanka cukru
- 4 duże jabłka
Kokos
- 1/2 szklanki kokosu
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
Wykonanie
W celu przygotowania ciasta ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao i proszek. Dolewamy mleko i olej. Ciasto mieszamy.
Aby przygotować budyń, zagotowujemy 3 szklanki soku, dolewamy rozmieszane budynie, gotujemy. Dodajemy jabłka i cukier, mieszamy.
Dla przygotowania masy kokosowej ubijamy białka z cukrem, po czym łączymy z kokosem.
Ciasto kładziemy na blaszkę 17x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach.
Na upieczone ciasto dajemy budyń, a na niego masę kokosową. Ciasto zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!