Składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 1 budyń 40 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- powidła śliwkowe
Beza
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka kisielu
Wykonanie
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy kisiel, mieszamy. Bezę odkładamy na bok.
Do miski dajemy jajka i cukier, ubijamy. Dodajemy mąkę z proszkiem, dolewamy mleko i olej.
Ciasto mieszamy i wkładamy do formy 27x17 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach.
Na ciasto dajemy powidła, na nie bezę.
Ciasto ponownie zapiekamy 20 minut w 170 stopniach.