Składniki
Ciasto
- 5 małych jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
Krem
- 25 dag masła
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 budyń
- 1/2 szklanki mielonego maku
Wykonanie
Aby wykonać krem, mieszamy budyń w 1/2 szklance mleka. Pozostałe mleko gotujemy. Dolewamy rozmieszany budyń, mieszamy. Gotujemy dwie minuty, studzimy.
Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce budyniu, ucieramy na puszysty krem, dosypujemy mak. Krem dokładnie mieszamy.
Aby wykonać ciasto, ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem, ciasto mieszamy.
Dajemy na blaszkę 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 35 minut w 170 stopniach.
Ciasto kroimy na pół, smarujemy kremem. Wierzch również smarujemy kremem i posypujemy czekoladą.
Smacznego!