W krajach śródziemnomorskich bób używany jest w wielu daniach, a suszony dostać można przez cały rok. W tym sosie używamy świeżego bobu oraz pomidorków koktajlowych, które nie powinny całkowicie rozpaść się podczas gotowania- pisze na swojej stronie internetowej Robert Makłowicz.

Reklama

Dodaje, że suszone peperoncino można zastąpić świeżą albo sproszkowaną papryczką chili. Jak zrobić makaron z pomidorkami koktajlowymi i bobem. Oto przepis Roberta Makłowicza.

Przepis

Składniki:

  • 500 g spaghetti
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 suszona papryczka peperoncino lub chili
  • 200 g bobu
  • kilkanaście różnokolorowych pomidorków koktajlowych
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • kilkanaście listków bazylii
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeżo starty parmezan lub grana padano do posypania

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko go rumienimy. Dodajemy pokruszoną papryczkę peperoncino, wcześniej podgotowany i wyłuskany z łupin bób, mieszamy, dodajemy przekrojone na pół pomidorki, solimy, wlewamy wino, gdy prawie całe wyparuje z patelni, dodajemy masło, po chwili ugotowany al dente, odcedzony makaron, mieszamy, podajemy, posypując każdą porcję parmezanem.