To połączenie chrupiącego ciasta, delikatnego kremu i soczystych owoców zachwyci każdego łasucha.

Składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Reklama

250 g serka mascarpone

200 ml śmietanki kremówki 30 proc.

4 łyżki cukru pudru

Owoce sezonowe (np. maliny, jagody, borówki, truskawki)

Ekspresowa tarta owocowa na mascarpone. Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Ciasto francuskie rozwiń i przełóż do formy do tarty, nakłuj widelcem.

Piecz ciasto przez około 15 minut, aż się zarumieni.

W międzyczasie ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywną masę.

Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.

Wystudzone ciasto posmaruj kremem mascarpone.

Udekoruj tartę świeżymi owocami.

Wskazówki:

Możesz dodać do kremu mascarpone odrobinę aromatu waniliowego lub skórki cytrynowej.

Aby owoce nie puściły zbyt dużo soku, możesz je delikatnie oprószyć cukrem pudrem przed ułożeniem na tarcie.

Tarta najlepiej smakuje schłodzona.