Stanley Tucci ma na koncie 140 ról, kilka filmów też wyreżyserował według własnych scenariuszy. Jednak ten ceniony aktor charakterystyczny to także wielki smakosz i zapalony kucharz, promujący przede wszystkim kuchnię ukochanych Włoch. Dla CNN zrealizował program kulinarny "Searching for Italy", wydał też dwie książki kulinarne, a przepisy zawarł nawet w swojej biografii pod znamiennym tytułem "Smak. Życie i jedzenie".
Ostatnio lubiany gwiazdor opublikował w swoich mediach społecznościowych przepis na wyjątkowy sernik pistacjowy.
Składniki
Podstawa:
- 1,5 szklanki okruszków krakersów graham
- 1/4 szklanki granulowanego cukru
- 1/2 szklanki niesolonych pistacji, drobno zmielonych
- 1/2 szklanki roztopionego masła
Wypełnienie:
- 700 g miękkiego serka śmietankowego
- 1 szklanka granulowanego cukru
- 3 duże jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki pasty pistacjowej lub drobno zmielonych pistacji
Krem:
- 1/2 szklanki gęstej śmietanki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki pasty pistacjowej lub drobno zmielonych pistacji
Dekoracja:
- posiekane pistacje
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Smarujemy tłuszczem 9-calową tortownicę. W misce mieszamy okruchy krakersów graham (w Polsce możemy je z powodzeniem zastąpić pełnoziarnistymi ciasteczkami Digestive – przyp. red.), cukier granulowany, drobno zmielone pistacje i roztopione masło. Uzyskaną masą dokładnie wykładamy dno tortownicy.
Mikserem ubijamy miękki serek śmietankowy i cukier granulowany, aż masa będzie gładka i kremowa. Stopniowo dodajemy jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i pastę pistacjowa lub drobno zmielone pistacje.
Masę sernikową wlewamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut, aż brzeg się zrumieni, a środek pozostanie wilgotny i drgający przy poruszeniu. Wyłączamy piekarnik, ale na godzinę zostawiamy w nim sernik przy zamkniętych drzwiczkach. Następnie wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, aż uzyska temperaturę pokojową.
Teraz wkładamy sernik do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc, aż masa ostygnie i stwardnieje.
Po schłodzeniu pora na polewę z kremu pistacjowego. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, aż do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy pastę pistacjową lub drobno zmielone pistacje. Całość dokładnie mieszamy. Na schłodzony sernik wykładamy krem pistacjowy. Dekorujemy posiekanymi pistacjami. Wspaniały deser gotowy!