Przepisy siostry Anastazji wciąż podbijają sieć. W wielu domach na pewno znajdują się książki z jej recepturami na szybkie, proste i smaczne dania. Jednym z nich, które określane jest już mianem kultowego są pierogi dawniej nazywane ruskim, teraz ukraińskimi.
Ich tajemnica to dobrze doprawiony farsz. Oto przepis na kultowe pierogi siostry Anastazji.
Przepis
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 jajko
0,5 płaskiej łyżeczki soli
ok. 1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
0,5 kg ziemniaków
200-300 g białego sera
1 duża cebula
sól i pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Ugnieć ugotowane ziemniaki i dodaj pokruszony, biały ser, tak, aby były grudki. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor i dodaj do farszu. Na stolnicę przesiej mąkę, zrób wgłębienie i wbij jajko. Dodaj sól i wodę. Zagniataj ciasto powoli i dokładnie- w jego dobrym wyrobieniu tkwi cały sekret. Ciasto rozwałkuj na grubość 2mm i wykrawaj szklanką koła. Nałóż farsz i zlep dobrze brzegi. Ulepione pierogi wrzuć na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
Z czym podać pierogi siostry Anastazji?
Pierogi siostry Anastazji będą świetnie smakować polane roztopionym masłem lub olejem rzepakowym. Można posypać je świeżym szczypiorkiem lub podsmażoną cebulką.
Jeśli ktoś lubi dobrze będzie polać je również kwaśną śmietaną albo sosem czosnkowym zrobionym także na bazie śmietany, z dodatkiem czosnku i suszonych lub świeżych ziół.