Pasty kanapkowe dają duże pole do popisu. Lista tego, z czego możesz je przygotować jest długa. Z warzyw, także tych z puszki, jajek, ryb czy twarogu.

Jako dodatki przydadzą się zioła, kiełki, orzechy, pestki dyni i słonecznika. Past wcale nie trzeba od razu zjadać. Spokojnie przygotuj je wieczorem, a zjesz ze smakiem na śniadanie. Wszystkie można przechowywać w zamykanych pojemnikach w lodówce, a następnego dnia są jeszcze lepsze. Pasty nadają się nie tylko do kanapek czy grzanek, ale dobrze pasują także do pokrojonych w słupki warzyw, placków czy naleśników.

Przepisy na pasty kanapkowe

Reklama

Klasyczna pasta jajeczna

Reklama
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Jajka ugotuj na twardo. Gdy wystygną, obierz i drobno pokrój. Dodaj majonez i musztardę, rozgnieć widelcem. Następnie dodaj drobno pokrojony szczypiorek, dopraw do smaku. Pastę świetnie smakuje na ciemnym pieczywie. Możesz dodatkowo kanapki doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Pasta z groszku i awokado

  • puszka zielonego groszku
  • połowa miękkiego awokado
  • łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • drobno pokrojone orzechy włoskie do smaku
  • sól, pieprz, czarnuszka, mięta do smaku

Groszek odcedź, przepłucz zimna wodą. Awokado obierz ze skórki. Warzywa włóż do blendera, dodaj sok z limonki i oliwę. Zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj przyprawy do smaku, wymieszaj. Pastą smaruj pieczywo i posypuj orzechami.

Pasta z tuńczyka

  • puszka tuńczyka (w sosie własnym lub oleju)
  • 2 łyżki majonezu
  • po kilka gałązek szczypiorku i kolendry
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, curry do smaku

Tuńczyka przełóż do miseczki, rozdrobnij widelcem, dodaj majonez oraz szczypiorek i kolendrę. Pastę dopraw sokiem z cytryny oraz przyprawami. Taka pasta dobrze smakuje na grzankach.