Pasty kanapkowe dają duże pole do popisu. Lista tego, z czego możesz je przygotować jest długa. Z warzyw, także tych z puszki, jajek, ryb czy twarogu.
Jako dodatki przydadzą się zioła, kiełki, orzechy, pestki dyni i słonecznika. Past wcale nie trzeba od razu zjadać. Spokojnie przygotuj je wieczorem, a zjesz ze smakiem na śniadanie. Wszystkie można przechowywać w zamykanych pojemnikach w lodówce, a następnego dnia są jeszcze lepsze. Pasty nadają się nie tylko do kanapek czy grzanek, ale dobrze pasują także do pokrojonych w słupki warzyw, placków czy naleśników.
Przepisy na pasty kanapkowe
Klasyczna pasta jajeczna
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- kilka gałązek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Jajka ugotuj na twardo. Gdy wystygną, obierz i drobno pokrój. Dodaj majonez i musztardę, rozgnieć widelcem. Następnie dodaj drobno pokrojony szczypiorek, dopraw do smaku. Pastę świetnie smakuje na ciemnym pieczywie. Możesz dodatkowo kanapki doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Pasta z groszku i awokado
- puszka zielonego groszku
- połowa miękkiego awokado
- łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- drobno pokrojone orzechy włoskie do smaku
- sól, pieprz, czarnuszka, mięta do smaku
Groszek odcedź, przepłucz zimna wodą. Awokado obierz ze skórki. Warzywa włóż do blendera, dodaj sok z limonki i oliwę. Zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj przyprawy do smaku, wymieszaj. Pastą smaruj pieczywo i posypuj orzechami.
Pasta z tuńczyka
- puszka tuńczyka (w sosie własnym lub oleju)
- 2 łyżki majonezu
- po kilka gałązek szczypiorku i kolendry
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, curry do smaku
Tuńczyka przełóż do miseczki, rozdrobnij widelcem, dodaj majonez oraz szczypiorek i kolendrę. Pastę dopraw sokiem z cytryny oraz przyprawami. Taka pasta dobrze smakuje na grzankach.