Reklama

Okazuje się, że te małe, czarne nasionka skrywają w sobie wiele korzyści dla naszego zdrowia.

Co zawierają pestki arbuza?

Pestki arbuza to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i innych cennych substancji:

Białko. Pestki arbuza są bogatym źródłem białka, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek.

Magnez. Ten minerał odgrywa kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie, m.in. w pracy mięśni i układu nerwowego.

Żelazo. Żelazo jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, które transportują tlen do wszystkich komórek ciała.

Cynk. Ten pierwiastek wspiera układ odpornościowy, pomaga w gojeniu się ran i jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania skóry, włosów i paznokci.

Błonnik. Pestki arbuza zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga odchudzanie.

Nienasycone kwasy tłuszczowe. Te zdrowe tłuszcze obniżają poziom cholesterolu, chronią serce i poprawiają funkcjonowanie mózgu.

Jak jeść pestki arbuza?

Pestki arbuza można jeść na surowo, razem z miąższem. Można je również uprażyć na patelni lub w piekarniku, co wydobędzie ich orzechowy smak. Uprażone pestki świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, jogurtów czy deserów.

Czy jeść pestki arbuza? Przeciwwskazania

Pestki arbuza są bezpieczne dla większości osób. Jednak zwłaszcza osoby z problemami trawiennymi, takimi jak zespół jelita drażliwego, powinny spożywać je z umiarem, a przede wszystkim zawsze należy je dobrze pogryźć, aby nie podrażniały układu pokarmowego.