Kotlet schabowy w kuchni polskiej pojawił się stosunkowo późno, bo dopiero w XIX wieku i stanowi wariację na temat popularnego sznycla wiedeńskiego, czyli płata cielęciny obtoczonego w bułce tartej i smażonego na dużej ilości tłuszczu. Obecnie kotlet schabowy to synonim niedzielnego obiadu w wielu polskich domach i z pewnością najlepsze danie z wieprzowiny rodzimej kuchni. Jak się okazuje, na świecie ma on jednak sporą konkurencję i w ostatnim rankingu stworzonym przez popularny przewodnik kulinarny TasteAtlas zajmuje dość odległe miejsce.

Oto, jak wygląda ranking.

Miejsce 3 – cochinita pibil, czyli meksykańskie danie z wieprzowiny

Miejsce 3 w rankingu „50 najlepszych dań z wieprzowiny na świecie” przypadło meksykańskiej potrawie cochinita pibil. To wieprzowina marynowana w paście annato, soku z gorzkiej pomarańczy i czosnku, wolno pieczona, a następnie szatkowana i podawana na tortillach, tacos lub samodzielnie - z szalotką, marynowaną cebulą, salsą i różnymi pieczonymi warzywami. Cochinita pibil charakteryzuje się czerwonym kolorem mięsa, nadawanym przez nasiona annato z marynaty. Pierwotnie wieprzowinę przed pieczeniem zawijano w liście bananowca. Obecnie w tym celu wykorzystuje się np. folię.

Reklama
Reklama

Miejsce 2 – gringas, kolejne danie z wieprzowiny prosto z Meksyku

Oczko wyżej uplasowało się inne danie z wieprzowiny typowe dla kuchni meksykańskiej, czyli gringas. To tortille wypełnione mięsem wieprzowym al pastor, serem oraz ananasem. Według upodobań do dania można dodać też cebulę, sos chili i kolendrę. Całość jest grillowana jak quesadilla. Tortille są zwykle składane na pół i spożywane jak taco.

Miejsce 1 – kontosouvli, tradycyjne danie z wieprzowiny kuchni greckiej

Zwycięstwo w rankingu „50 najlepszych dań z wieprzowiny na świecie” przypadło kontosouvli – greckiej potrawie składającej się z dużych kawałków wieprzowiny marynowanych w ziołach i przyprawach, które nabija się na szaszłyk i wolno piecze na ruszcie. Marynata często zawiera takie składniki, jak: czosnek, oregano, tymianek, rozmaryn, papryka, oliwa z oliwek, sok z cytryny i czerwone wino. Tradycyjnie przygotowywano ją na Wielkanoc, dziś jednak przez cały rok można ją znaleźć w menu greckich tawern.

Które miejsce w rankingu najlepszych dań z wieprzowiny zajął kotlet schabowy?

Polski kotlet schabowy uplasował się na 50. miejscu i zamyka kulinarny ranking. Wyprzedziły go m.in. sznycel wiedeński, włoska porchetta czy amerykański pulled pork. W zestawieniu znalazło się najwięcej przedstawicieli kuchni meksykańskiej i chińskiej.

Choć z pewnością znajdą się tacy, którzy będą uważać, że tak odległa pozycja kotleta schabowego jest krzywdząca, warto zaznaczyć, że rodzimy schabowy dostał bardzo wysoką ocenę: 4,2 na 5 gwiazdek. Dla porównania, zwycięzca rankingu uzyskał 4,7 gwiazdki.

Poniżej pełen ranking.