Magda Gessler zdradziła niedawno przepis na domowy majonez, który doskonale sprawdzi się jako składnik wielkanocnych dań. Gwiazda "Kuchennych rewolucji" oraz "MasterChefa" wyjaśniała także, jakie czym różni się jej majonez od tego, który można znaleźć na sklepowych półkach.
Według charyzmatycznej restauratorki majonez wykonany według jej przepisu jest znacznie lżejszy niż ten, który kupimy w sklepie. Gessler zapewniła również, że jego ogromną zaletą jest szybkość wykonania.
Przepis Magdy Gessler na domowy majonez
Magda Gessler w swoich programach nie raz mówiła, że podczas przygotowywania różnego rodzaju dań wykorzystuje tylko i wyłącznie najlepszej jakości składniki. Gwiazda swój majonez również przyrządza z dobrze skomponowanych składników. Jajka najlepiej, aby pochodziły z produkcji ekologicznej, natomiast musztarda musi mieć największą zawartość gorczycy.
Składniki:
- olej rzepakowy,
- 2 jajka,
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej,
- 3 łyżki octu spirytusowego,
- sól,
- cukier,
- pieprz,
- 3 łyżki zimnego mleka.
Przygotowanie:
- Do blendera wbić 2 jajka, a następnie wlać pół litra oleju.
- Następnie dodać łyżkę musztardy, sól, cukier i 3 łyżki octu.
- Blendować aż do uzyskania jednolitej gęstej masy.
- Na końcu zahartować 2-3 łyżkami zimnego mleka.
Wielkanocne śniadanie według Magdy Gessler
Śniadanie Wielkanocne to tradycja z długą historią. Jego przygotowanie wymaga sporo pracy, jednak daje wiele przyjemności. Magda Gessler w jednym z wywiadów wyznała, że przepis na udaną Wielkanoc jest bardzo prosty - wystarczy jedynie dobre jedzenie oraz pięknie udekorowany stół.
"Uwielbiam te święta. Są wiosenne, pełne życia i radości. Bajecznie kolorowe i bogate. I ten zapach! Powietrze przesycone aromatem wanilii, pieczonego ciasta, pomieszane z zapachem wiosennych kwiatów: hiacyntów, żonkili. Nic tak potem już nie pachnie! Dlatego, gdy tylko spędzam Wielkanoc w domu, zawsze piekę babkę drożdżową, nawet jeśli o przygotowanie reszty dań proszę moich kucharzy" - powiedziała dziennikarzom magazynu "Claudia" Gessler.