Zimne zupy są idealnym wyborem na letnie, upalne dni. W Polsce popularny jest chłodnik z młodymi buraczkami. Tym razem proponujemy jednak chłodnik z Bałkanów, jest biały, bardzo aromatyczny i bardzo smaczny. Poczujmy się jak na urlopie w Złotych Piaskach.
Tarator - bogactwo smaków
Na Bałkanach przygotowuje się chłodniki bez tak lubianych u nas buraków. Tarator jest popularny w Bułgarii. Tarator jest lekki i orzeźwiający. To świetne połączenie gęstego, kremowego jogurtu, chrupiących ogórków, świeżego koperku i aromatycznego czosnku. Wyjątkowego smaku nadają mu posiekane orzechy włoskie. Choć bez orzechów też będzie pyszny.
Smaczny i tani obiad dla rodziny
Tarator, czyli bułgarski chłodnik, możemy podać z chrupiącą bagietką lub np. z ziemniakami z wody. Wszystkie składniki tego chłodniku kupimy bez problemu w każdym sklepie. Chłodnik świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Możemy go także podać na kolację.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - bułgarski chłodnik na upały
Składniki
- 500 g jogurtu greckiego
- 4 średnie ogórki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 25 g orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ogórki myjemy, obieramy, wyjmujemy nasiona i siekamy. Myjemy i siekamy koperek, obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Siekamy też orzechy. Łączymy wszystkie składniki z jogurtem, dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny, żeby smaki się przegryzły. Smacznego! Tarator, czyli bułgarski chłodnik, gotowy.