Oto pięć przepisów na pyszne i łatwe w przygotowaniu chłodniki, które sprawdzą się idealnie latem, jak i teraz podczas długiego weekendu.

Chłodnik ogórkowy z awokado

Reklama
  • Składniki: 2 ogórki, 1 awokado, sok z 1/2 cytryny, 1 ząbek czosnku, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, 500 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz.
  • Przygotowanie: Ogórki obrać, pokroić w kostkę. Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zblendować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Chłodnik z botwinki

  • Składniki: 1 pęczek botwinki, 2 ogórki, 1 pęczek rzodkiewek, 1/2 pęczka koperku, 500 ml kefiru, sól, pieprz.
  • Przygotowanie: Botwinkę umyć, oddzielić liście od buraków. Buraki ugotować do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Liście botwinki, ogórki i rzodkiewki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z kefirem, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.

Chłodnik pomidorowy z bazylią

  • Składniki: 1 kg pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka bazylii, 500 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
  • Przygotowanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Bazylię posiekać. Wszystkie składniki zblendować na gładki krem. Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem i oliwą. Schłodzić w lodówce.

Chłodnik z zielonego groszku z miętą

  • Składniki: 500 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego), 1/2 pęczka mięty, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 500 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, sok z cytryny.
  • Przygotowanie: Groszek ugotować do miękkości. Cebulę i czosnek posiekać. Miętę posiekać. Wszystkie składniki zblendować na gładki krem. Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce.

Chłodnik owocowy z arbuza

  • Składniki: 1/2 arbuza, 1/2 melona, 1/2 limonki, 1/2 pęczka mięty, 1 łyżka miodu.
  • Przygotowanie: Arbuza i melona obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Miętę posiekać. Wszystkie składniki zblendować na gładki krem. Dodać sok z limonki i miód, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Dodatkowe wskazówki:

  • Chłodniki można podawać z kleksem jogurtu naturalnego, śmietany, grzankami lub świeżymi ziołami.
  • Do chłodników warzywnych można dodać ugotowane jajko lub kawałki grillowanego kurczaka.
  • Chłodniki owocowe świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców lub lodów.

Smacznego i orzeźwiającego długiego weekendu!