Rosół kojarzy się zazwyczaj z takimi dodatkami jak makaron, lane kluski, czy ryż. Tymczasem na Śląsku serwuje się go z nieco kontrowersyjnym i zapewne dla niektórych z pozoru niezbyt smacznym dodatkiem.
Mowa o kluskach wątrobianych. Okazuje się, że to dodatek znany i popularny nie tylko na Śląsku. W Niemczech nazywają się Leberknödel i wykonywane są z wątroby wołowej lub wieprzowej. Dodaje się do niej chleb, jajka, natkę pietruszki oraz przyprawy takie jak gałka muszkatołowa i majeranek. Kluski te w niektórych regionach tego kraju smażone są na smalcu, dzięki czemu są chrupkie.
Gorący rosół jeszcze bardziej podbija ich smak. Choć niektórym wydawać się mogą niezbyt smacznym daniem albo wręcz egzotyką, warto ich spróbować. Poniżej podajemy przepis na kluski wątrobiane.
Przepis
Składniki:
3 wątróbki z kurczaka
1 jajko
pieprz, sól
1 łyżka mąki
1 łyżka tartej bułki
gałka muszkatołowa lub majeranek
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, którą następnie wymieszaj z bułką tartą i gałką muszkatołową. Wątróbkę zmiel i wymieszaj z żółtkiem, po czym dodaj mąkę i całość wymieszaj. Kluczowym momentem jest połączenie piany z białek z masą z wątróbki – powstała masa powinna być delikatna i luźna.
Kluski uformuj za pomocą natłuszczonej łyżki i wrzucaj do gorącego wrzątku, gotując je przez około 3-4 minuty. Gotowe przełóż do gorącego rosołu.