Dodatków do jajecznicy może być wiele. Wśród najpopularniejszych są m.in. pomidory, cebula, pieczarki czy boczek. Do jajecznicy można też jednak z powodzeniem dodawać np. szpinak, paprykę, ser cheddar, fetę czy mozzarellę oraz kiełki czy awokado. Niezwykłych właściwości oraz wyjątkowego smaku jajecznicy nadaje również… kurkuma.

Reklama

ZOBACZ kanał Dziennik.pl na WhatsAppie

Kurkuma – jakie ma właściwości?

Kurkuma to przyprawa pochodząca z korzenia rośliny imbirowatej. Powszechnie stosowana jest w kuchni indyjskiej, ale ze względu na swoje wartości odżywcze ceniona jest na całym świecie. Kurkuma ma działanie przeciwzapalne (może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie i leczeniu wielu chorób zapalnych, takich jak zapalenie stawów czy choroby serca). Działa również jako przeciwutleniacz neutralizując wolne rodniki i chroniąc komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi (przez to zmniejsza ryzyko nowotworów).

Reklama

Kurkuma może także wspierać układ odpornościowy, poprawia funkcje mózgu (m.in. poznawcze i pamięć), a badania sugerują, że może też mieć potencjał w zapobieganiu chorobie Alzheimera.

Wreszcie, kurkuma wspomaga trawienie stymulując produkcję żółci, co może pomóc w trawieniu tłuszczów. Wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, które mogą wspierać organizm w walce z infekcjami. Kurkuma reguluje także poziom cholesterolu i cukru. Bogata jest w wapń, żelazo, potas i sód oraz witaminy z grupy B.

Jajecznica w indyjskim stylu

Czy kurkumę można dodać do jajecznicy? Oczywiście! Ta przyprawa, nazywana w Indiach hinduskim złotem, nie tylko nada jej prawdziwie indyjskiego smaku, ale również niezwykłego, słonecznego koloru!

Jak zrobić jajecznicę z kurkumą? Przepis na jajecznicę z kurkumą jest bardzo prosty. Wystarczy roztrzepać jajka z kurkumą, solą i pieprzem, a następnie usmażyć je aż nabiorą odpowiedniej konsystencji. Jeśli chcemy wzbogacić smak jajecznicy warto dodać do niej wcześniej podsmażoną razem na patelni cebulę, czosnek i pomidory i dopiero wówczas połączyć warzywa z jajkami na patelni.

Przepis na jajecznicę z kurkumą warto zapamiętać. Pozwala w prosty sposób urozmaicić naszą codzienną dietę – na dodatek wzbogacając ją o cenne wartości odżywcze!

Do czego dodawać kurkumę?

Kurkumą można doprawiać również mięso i warzywa, a także dodawać ją do sosów i dipów oraz koktajli. Przyprawa ta świetnie sprawdza się w diecie odchudzającej, ponieważ przyspiesza przemianę materii i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.