Toruńskie pierniki mają w Polsce długą i bogatą tradycję — ich historia sięga aż średniowiecza, kiedy to wypiekano je z mąki, miodu i korzennych przypraw sprowadzanych z dalekich krajów. Przez stulecia stały się nieodłącznym symbolem Torunia i jednym z najbardziej rozpoznawalnych polskich specjałów. Nic dziwnego, że znalazły się w rankingu 100 najlepszych ciastek na świecie wg TasteAtlas i to na dość wysokiej pozycji.

Toruńskie pierniki na 20. miejscu w rankingu 100 najlepszych ciastek na świecie wg TasteAtlas

Toruńskie pierniki zajęły 20. miejsce w rankingu 100 najlepszych ciastek na świecie. Wyprzedziły je m.in. francuskie makaroniki, amerykańskie chocolate chip cookie czy szkockie Petticoat Tails. Jeśli chodzi o kraje, bezapelacyjnym zwycięzcą są Włochy. Aż 20 rodzajów ciastek w rankingu pochodzi właśnie z tego kraju. Po 6 reprezentantów mają Holandia oraz Niemcy.

Reklama

Przed piernikami toruńskimi w rankingu uplasowały się:

  • Na miejscu 19 - Nürnberger Lebkuchen (Niemcy);
  • Na miejscu 18 - Sablé (Francja);
  • Na miejscu 17 - Ma'amoul (Liban);
  • Na miejscu 16 - Macaroniki (Francja);
  • Na miejscu 15 - Figolla (Malta);
  • Na miejscu 14 - Amygdalotá (Grecja);
  • Na miejscu 13 - Baci di Alassio (Włochy);
  • Na miejscu 12 - İzmir bombası (Turcja);
  • Na miejscu 11 - Kaab el ghazal (Maroko);
  • Na miejscu 10 - Baci di dama (Włochy);
  • Na miejscu 9 - Vanillekipferl (Austria);
  • Na miejscu 8 - Speculaas (Holandia);
  • Na miejscu 7 - Makroud el louse (Algieria);
  • Na miejscu 6 - Petticoat Tails (Szkocja);
  • Na miejscu 5 - Marranitos (Meksyk);
  • Na miejscu 4 - Stroopwafel (Holandia).

Miejsce 3 w rankingu 100 najlepszych ciastek na świecie przypadło amerykańskim chocolate chip cookie. Te ciastka z kawałkami czekolady zwykle podawane są ze szklanką mleka albo filiżanką gorącej herbaty lub kawy. Zachwycają idealnym balansem między słodyczą a słonym smakiem. Mają delikatnie ciągnącą się konsystencję, a ukryte w środku małe kawałki czekolady przyjemnie rozpuszczają się w ustach, przywołując wspomnienia dzieciństwa wśród wielu pokoleń Amerykanów.

100 najlepszych ciastek na świecie - miejsce 2 - greckie melomakarona

Oczko wyżej uplasowały się greckie ciastka melomakarona. Chociaż uważa się, że pochodzą one ze starożytnej Fenicji, melomakarona są obecnie typowym greckim przysmakiem bożonarodzeniowym. Te ciasteczka z semoliny są tradycyjnie aromatyzowane miodem, skórką pomarańczową, cynamonem, oliwą z oliwek i koniakiem. Natychmiast po upieczeniu ciasteczka melomakarona polewa się syropem miodowym, a następnie posypuje zmielonymi orzechami włoskimi.

100 najlepszych ciastek na świecie - miejsce 1 - argentyńskie alfajores

Zwycięzcą w rankingu 100 najlepszych ciastek na świecie zostały argentyńskie alfajores, które składają się z dwóch okrągłych, kruchych słodkich ciasteczek z nadzieniem z dulce de leche (kajmaku). Pokryte są warstwą czekolady lub posypane cukrem pudrem. Nazwa alfajor pochodzi od arabskiego słowa al-hasú, które oznacza nadziewany lub wypełniony. Chociaż ciasteczka te można znaleźć w całej Ameryce Łacińskiej, i cieszą niezwykłą popularnością w Argentynie, oryginalnie pochodzą z hiszpańskiej Andaluzji.