Według naukowcow, odpowiednie ułożenie składników oraz sposób jedzenia może maksymalnie zwiększyć przyjemność z tego popularnego fast foodu.
Idealny burger - czyli jaki?
Powinien mieć 7 cm wysokości, z bardziej treściwymi składnikami umieszczonymi na górze. Dodatkowo burgera zawsze należy jeść rękami.
Charles Spence, profesor psychologii eksperymentalnej na Uniwersytecie Oksfordzkim, twierdzi, że mięso powinno znajdować się bliżej górnej części. Dzieje się tak dlatego, że aromaty są głównie odbierane przez nos, podczas gdy pięć podstawowych smaków – w tym słony, kwaśny i pikantny – jest rejestrowanych przez język, nieco poniżej - tłumaczy.
Z kolei składniki takie jak ser, świeży pomidor i ketchup, powinny być na dole.
Nietypowy dodatek
Charles Michel, szef kuchni, powiedział Daily Mail, że idealny burger powinien mieć 7 cm wysokości, co pozwala na zmieszczenie wielu warstw w jednym kęsie. Sam wybiera składniki, które oferują najbogatsze doznania smakowe i teksturowe, takie jak ser camembert, wołowina wagyu oraz chrupiąca szynka serrano, która dodaje dodatkowej tekstury.
Jednak szef kuchni rekomenduje jeden kontrowersyjny dodatek. według niego kilka kropel sosu sojowego na dolnej bułce wchłonie soki mięsne.
Hałas pomaga
Profesor Spence poleca ogórka kiszonego. Mieszanka słodkiego i kwaśnego smaku ogórka pomaga przeciąć bogate nuty sera, pomidora i mięsa. Jak dodaje ogórek i chrupiąca sałata lodowa powodują większy hałas przy każdym kęsie, co łączy się z większym zadowoleniem.